Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Birinin giyilebilir teknolojiden bahsettiğini duydunuz ancak bunun ne anlama geldiğinden emin değil misiniz? Basitçe söylemek gerekirse, giyilebilir teknoloji, gün boyunca giyilmek üzere tasarlanmış bir grup cihaz için (fitness takipçileri ve akıllı saatler dahil) genel bir terimdir. Giyilebilir teknoloji, kullanıcının vücuduna takılmak üzere tasarlanmış her türlü elektronik cihazdır. Bu tür cihazlar mücevherler, aksesuarlar, tıbbi cihazlar ve giysiler (veya giyim öğeleri) dâhil olmak üzere birçok farklı şekil alabilir.

Giyilebilir teknoloji, son birkaç yıldır giderek daha popüler hale geldi. Aslında giyilebilir teknoloji temel fikir olarak  pek de yeni bir şey değil. Örneğin, bir kol saati taktıysanız, zaten basit bir tür giyilebilir cihaz kullandınız. Günümüzün giyilebilir cihazları aslında bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi mevcut cihazlarınızla bağlantı kurabilir, bu da birçok ilginç şey yapabilecekleri anlamına gelir.

Giyilebilir teknolojinin yaygın örnekleri şunları içerir:

1- Yüzük, bileklik, saat ve iğne gibi akıllı takılar. Daha küçük cihazlar genellikle görüntüleme ve etkileşim için bir akıllı telefon uygulamasıyla koordine halde çalışır.

2- Sağlık amacıyla biyolojik verileri izleyen ve karşıya aktaran vücuda monteli sensörler de giyilebilir teknolojiye örnektir.

3- Etkinliğine veya ortamına uyacak şekilde kumaş özelliklerini değiştirme de dahil olmak üzere çeşitli görevleri gerçekleştirebilen yerleşik teknolojiye sahip akıllı giysiler.

Giyilebilir teknoloji (WT), daha bilinçli hasta değerlendirmesi için düşük maliyetli klinik olarak hassas veriler sağlamak için uygun bir araç haline gelmiştir. Giyilebilir teknolojinin yararı açıktır: küçük, her ortamda gizlice giyilir, kişiselleştirilmiş veriler ve iletişim ağlarına olası entegrasyon, uzaktan izlemeyi kolaylaştırır. Bu küçük ama yararı büyük teknoloji ürünleriyle tanışalım mı?


1- Akıllı Saatler

Çoğu akıllı saat, basit fitness takipçileri olarak da kullanılabiliyor. Ancak genelde bildirimleri takip etmek için oldukça hızlı bir çözüm üretiyor. Sürekli telefona bakmaktan hoşlanmıyorsanız bu saatler tam size göre. Akıllı telefonu olan herkes e-postalar, kısa mesajlar ve telefon görüşmeleri gibi birçok farklı bildirim almaya alışık oluyor. Bir bakışta bileğinizdeki bildirimleri görmenizi sağlayan akıllı telefonunuzla senkronize edilebilir olan bu saatler giyilebilir teknolojinin incilerindendir.

2- Giyilebilir Güvenlik

Güvenlikli giyilebilir cihazlar, kendinizi tehdit altında veya tehlike altında hissettiğiniz durumlarda size yardımcı olmak üzere tasarlanmış cihazlardır. Bazen mücevher olarak gizlenirler, böylece potansiyel bir saldırganın kullanıcının ne yaptığını bilmesine izin vermeden gizli bir şekilde kullanılabilirler.

3- Cilt Altına İmplantlar

İstediğiniz zaman çıkarılması çok kolay olmayan giyilebilir cihazlara implant denir ve bunlar da giyilebilir teknolojinin incilerindendir.

Bu cihazlar, eliniz veya boynunuz da dahil olmak üzere cildin altına cerrahi olarak implante edilir. Bazı implante edilebilirler, insülini doğrudan vücudunuza ileten insülin pompaları veya hormon veren tıbbi nedenlerle kullanılır. Ancak bazıları da seyahat kartı yerine kullanılabilecek ellere yerleştirilen mikroçipler gibi tıbbi olmayan cihazlardır.

Bize Ulaşın

Alanında uzman sektör deneyimli eğitmenlerle

kurumlara ve şirketlere özel sunduğumuz

eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi alın.

İletişime Geçin