Tasarım Odaklı Düşün İnsan için Tasarla

Tasarım Odaklı Düşün İnsan için Tasarla

Tasarım odaklı düşünce insan odaklı yaratıcı problem çözme metodolojisidir. Merkezinde insan vardır. Bir yandan dijitalleşirken, bir yandan insan merkezli bakış açılarını geliştirmek gerekiyor. Design Thinking’in ilk aşaması olan “Empati (Empathize)” aslında hep sürkli geliştirmemiz yada iyileştirmemiz gereken bir yandı. Sosyal hayatımızda değer katan, daha iyi anlamamızı, daha derin düşünmemizi, hayal etmememizi ve hissetmemizi sağlayan “Empati” “İş” Uygulamalarında ve tüm süreçlerinde de insanı merkeze koyuyor.

Genel olarak düşünmeye teşvik eden “Design Thinking” karmaşık problemlerin (Define), beyin fırtınaları (Ideate) sayasinde ortaya çıkarılan bir modelleme (Prototip – Prototype) ile test edilebilir (Test) şekilde çözüme kavuşturulabilmesidir.

Genel olarak 5 aşamadan oluşan “Tasarım odaklı düşünme” metodolojisinin süreçleri

  1. Empati
  2. Tanımlama
  3. Fikir
  4. Prototip
  5. Test

Tüm süreçler tamamlandığında ve test aşamasına gelindiğinde, genelde test aşamasını oluşturan sonuçlar kullanır. Ancak yine de bütün süreç katılımcıların değerlendirmelerine göre tekrar gözden geçirilebilir veya iyileştirilebilir.

5 aşamanın tamamı her zaman sıralı olmayabilir; bu önemli bir ayrıntı.. Projeye katkısı olacak şekilde farklı modlar oluşturulabilir. Önemli olan bir tasarım projesinde yada herhangi bir yenilikçi problem çözme projesinde 5 aşamayı oluşturan modlarla sistematik hale getirmektir.

“Design Thinking” aşamalarının kaynağına bakarsak bilim adamı ve Nobel ödül sahibi yazar Herbert Simon 1969 yılında “The Sciences of Artificial” isimli yayınladığı kitabında “Tasarım”ı düşünmenin bir yolu olarak belirten ilk kişidir.

Tasarım düşüncesi bir çok endüstri de yer bulunmuştur ve gelişmeye, yaygınlaşmaya devam etmektedir. Samsung, Google, Apple gibi dünyanın en iyi markalarına sahip şirketler “Design Thinking” metodolojisini hızlıca benimsemişler; başarılar ortada..

Bu düşünce şeklinin, kullanıcıları anlamaya yönelik olduğunu düşünürsek son zamanlarda yine merkeze konumlanmış konulardan “Kullanıcı Deneyimi” ile de ilişkilendirebiliriz. Tasarım düşüncesi kullanıcıları anlamaya, alternatif strateji ve çözümler belirlemeye çalışılan bir süreçtir.

Varsayımlara meydan okuyan, işlerimizi kolaylaştıran, anlamayı sağlayan, düşünmeye sevk eden, çözüm odaklı ve karmaşık problemlerin ortadan kaldırılmasını hedefleyen Design Thinking grupların, şirketlerin, toplulukların gelişimine katkıda bulunuyor.

Konu ile ilgili eğitimler, workshoplar, koçluk ve danışmanlık programları düzenleniyor ve gerçekten duayen isimler var tecrübe ve yeteneklerinden faydalanabileceğimiz.

Zaten bütün problemleri çözmeye ancak “Empati” ile başlayamaz mıyız? İşte bu onun tüm süreçleri..

Design Thinking Eğitimini incelemek için tıklayın

Bize Ulaşın

Alanında uzman sektör deneyimli eğitmenlerle

kurumlara ve şirketlere özel sunduğumuz

eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi alın.

İletişime Geçin