Programlama Nasıl Öğrenilir?

Programlama Nasıl Öğrenilir?

Yazılım ve programlama dünyasına atılmak isteyenleri en çok sorduğu sorular, “Nasıl programcı olurum?” veya “Programlamayı nasıl öğrenebilirim?” sorularıdır. Kişiye ve hangi programlama dilini öğrendiğine bağlı olarak bunun birçok olası cevabı vardır.

En iyi yolu bul

Programlama öğrenirken en önemli adım, kullandığın yöntem her ne olursa olsun, “Bunu başarmanın en iyi yolu nedir?” diye kendinize sormaktır. Yani, programlamada amacınıza ulaşmak için birçok farklı yol vardır. Programlama öğrenmek isteyen birisi kendisine en uygun ve en doğru yolu seçmelidir.

Buradaki durum sadece programlamayı öğrenmek değildir. Aynı zamanda iyi bir programcı nasıl olmalıdır onu öğrenmektir. Eğer zaman içerisinde çalıştığınız programlama dilleri üzerinde bunları yaparsanız önemli seviyede ilerleme kaydedersiniz.

Programlama öğrenmeye yeni başlayan birisi hatalar yaparak başlayacaktır. Öğrendiklerini uygulama aşamasında yıllarını bu işe vermiş olan programcıların bile çözmekte zorlandığı sorunlarla karşı karşıya gelecektir. Ancak programlama öğrenmedeki göz önünde bulundurulması gereken bir diğer durum da budur. Hatalar yaparak öğreneceğinizin farkına varmalısınız. Yaptığınız ilk projenin de mükemmel seviyede bir proje olmasını beklemeyin. Temelden başlayarak zaman içerisinde kendinizi geliştirerek çok daha iyi projelere adınızı yazacaksınız. Bunun için sabırlı olmasını bilin.

Programlamacılar için üniversitenin önemi

Üniversitelerde bilgisayar bölümlerinde yani bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerde öğrencilere programlama eğitimi verilir. Üniversitede öğretilen programlama dilleri hiçbir zaman tam anlamıyla size yetmeyecektir. Bu nedenle okullarda öğrendiklerinizle yetinmeyip kendinizi geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmeyin.

Üniversitelerde ve mühendislik fakültelerinde amaç algoritma öğretmektir. İnandırıcı gelmiyor olabilir ama üniversitelerde sadece algoritma öğretilir. Bir alışveriş listesi bile bir tür algoritmadır. Algoritmaların çalışması genellikle bir şey yapmanın en etkili yoludur. Yani, en az sayıda basamak kullanarak veya en az miktarda kod kullanarak oluşturulan yazılımın görevi nasıl yerine getirileceğini bulmaktır.

Her üniversite için bu durum bu şekilde değildir. Bazı üniversiteler size programlama alanında da katkılar sağlayacaktır. Hiçbir şey olmasa bile sizi sınıfı geçmeye teşvik eden bir yapı olduğu için disiplinli olmanızı sağlayacaktır. Unutmayın ki programlama öğrenmedeki en büyük etken kendinizsiniz.

Sizde kendinize nasıl programcı olurum sorusunu soruyorsanız ► Temel Programlama Eğitimi içeriğine göz atmanızı öneririz.

Bize Ulaşın

Alanında uzman sektör deneyimli eğitmenlerle

kurumlara ve şirketlere özel sunduğumuz

eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi alın.

İletişime Geçin