Veri merkezi seçerken nelere dikkat edilmeli

Veri merkezi seçerken nelere dikkat edilmeli

Veri merkezi (data center), bulunduğumuz dijital çağda şirketlerin verilerinin depolanması, işlenmesi ve dağıtılmasına olanak sağlıyor. Veri merkezleri, e-posta, anlık ileti gönderimi, bulut depolama, e-ticaret işlemleri, çevrimiçi oyunlar gibi hizmetlerin bir araya toplanmasını sağlamaktadır.

Her işletme, kullandığı veya ürettiği her türden veri için data center’lara ihtiyaç duymaktadır. İşletmelerin sakladığı verilere yavaş erişmesi veya verilerin saklandığı merkezin güvenilir olmaması işletmeleri müşteri memnuniyetinde ve maddi anlamda düşüş yaşaması anlamına gelir. Şirketler, kendileri için hayati önem taşıyan bu hizmeti satın alacakları veri merkezini seçerken bazı durumlara dikkat etmesi gerekir.

Veri merkezinin bulunduğu konum

Veri merkezleri, verilerini koruduğu işletmelerin rahatlıkla ulaşabileceği bir konumda olmalıdır. Olası bir probleme karşı yetkililer en çabuk şekilde müdahale edebileceği bir konumda olması veri merkezi seçimi yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir konudur.

Veri merkezinin finansal durumu 

Şirketler için veri merkezlerini değiştirmek oldukça maliyetli olabilir. Bu yüzden veri merkezi tercihi yaparken uzun süre çalışabileceğiniz bir seçim yapmalısınız. Veri merkezlerinin de uzun süreli hizmet verebilmeleri için finansal açıdan güçlü olmaları gerekir ki böylece beklenmedik bir sürprizle karşılaşmanın da önüne geçilir.

Veri merkezlerinin esneklik ve büyüme kapasiteleri

Veri merkezi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer madde ise seçtiğiniz veri merkezinin size sunduğu hizmetler açısında ne kadar esnek olabileceğini ve sunduğu hizmetleri ne kadar arttırabileceğini bilmeniz gerekiyor. Çünkü şirketinizin büyümesi durumunda veri merkezlerinden satın aldığınız hizmetlerinde aynı oranda büyümesini isteyebilirsiniz.

Uptime oranları ve güvenilir olmaları

Uptime oranları ile veri merkezlerinin güvenilirlikleri de ölçülmektedir. Bir veri merkezinin uptime oranı ne kadar yüksekse, şirketlere sunduğu hizmetin kalitesi de bir o kadar yüksektir. Veri merkezli kaliteli hizmeti sağlayan yüksek uptime oranlarına sahip olmaları için uluslararası geçerlilikte bazı sertifikalara sahip olmaları gerekiyor.

Veri merkezi müşteri hizmetleri

Seçtiğiniz veri merkezinin müşterilerinin memnuniyetini düşünmesi gerekir. Müşteri destek hizmetini iyi kalitede veren bir veri merkezi seçmelisiniz. Çünkü aklınıza takılan bir soru olduğunda ya da bir problem ile karşılaştığınızda veri merkezinin sizi çözüme ulaştırması gerekir.

Bize Ulaşın

Alanında uzman sektör deneyimli eğitmenlerle

kurumlara ve şirketlere özel sunduğumuz

eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi alın.

İletişime Geçin