Yazılım Mühendisinde Olması Gereken Özellikler

Yazılım Mühendisinde Olması Gereken Özellikler

Her meslekte olduğu gibi iyi bir yazılım mühendisi olabilmek için alanınızdaki gelişmeleri öğrenmeye devam etmeniz gerekir. Bu işi mesleği haline getirmek isteyen adaylar öncelikle bu mesleğin kişilik özellikleri mutlaka bulunmalıdır. Aksi halde yazılım alanında bir diploma almak ve üniversitesinden mezun olmak, bu işi severek yapmanız için ya da iyi şartlarda yapmanız için yeterli olmayacaktır.

Bir yazılım mühendisini harika yapan nedir? Bu konuda pek çok görüş var. En yaygın cevapları sayalım:

Sürdürülebilir teknolojiler peşinde olmak, takım oyuncuları, yeni teknolojiler hakkında güncel bilgiler üretebile ve güncel bilgileri takip edebilme kabiliyeti…

Yazılım geliştiricinin neye benzediği, sahip olması gereken temel beceri ve nitelikler hakkında bazı görüşleri paylaşacağım. 

Yazılım mühendislerinin sahip olması gereken genel özellikler aşağıdaki gibidir:

  • Sistematik tekniklere maruz kalma, yani yazılım mühendisliği ilkelerine aşinalıkları olmalıdır.
  • Proje alanlarının akıllı teknik verileri bilmelidirler. (Alan bilgisi)
  • Akıllı programlama yetenekleri olmalıdır.
  • Akıllı iletişim becerileri olmalıdır. (Bu beceriler sözlü, yazılı ve kişilerarası becerilerden oluşur.)
  • Yüksek motivasyona sahip olmalıdırlar.
  • Uygulamalı bilimle ilgili temel verilere sahip olmalıdırlar.
  • Zekalarını yüksek seviyede kullanabiliyor olmalıdırlar.
  • Karmaşık şeyleri takım halinde anlayabilmelidirler.
  • Disiplinli olmalıdırlar.

Washington Üniversitesi'nden “Harika Yazılım Mühendisi Nedir?” adlı bir araştırma, harika bir programcının 53 özelliğini ortaya çıkardı. Bu, Microsoft'ta deneyimli mühendislerle yapılan yaklaşık altmış görüşmenin sonucudur. Bu araştırmanın sonucunu biraz inceleyelim.

1 - Tutku

“Tutku” kelimesi her yerde o kadar kullanıldı ve yeniden kullanıldı ki şimdi içi boş bir sıfat olarak görünüyor. Yine de, bir yazılım geliştiricisinin önemli bir özelliği olmaya devam ediyor. Eğer uğraştığınız iş yani yazılım sizin tutkunuz ise ömür boyunca kendinizi daha ileri taşımaya çaba sarf edersiniz. Eğer yazılım konusunda pek de tutkulu değilseniz hiç bulaşmayın derim. Yapacağınız her iş size işkence olarak gelebilir.

2- Açık görüşlülük

Yazılım geliştiriciler açık fikirli olmalıdır. Takım arkadaşlarıyla görüşüp bilgi alışverişi yaptıktan sonra veya yeni bilgiler ortaya çıkardıktan sonra fikirlerini değiştirmeye hazırlıklı olmalıdır. Kimse her şeyi bilemez. Tartışmaya açık olmalı ki iyi işler çıkarabilsin, yanlışlarını kabul etsin ve ilerleyebilsin.

 

3- Dürüstlük

Yazılım mühendisleri hatalarını kabul etmeyi öğrenmelidir. Sonuçta, herkes hata yapabilir. Yapılacak doğru şey doğrusunu öğrenmeye çalışmak ve gelecekte yapabileceği hatalardan kaçınmaktır. Bu göründüğü kadar kolay bir şey değil ama büyümeye devam etmek için en gerekli şeydir.

4- Yaratıcılık

Hiçbir şey imkânsız değildir; harika yazılım mühendisleri kutularından çıkıp düşünebilmeli ve yenilikçi olmalıdır. Bununla beraber, teknik sorunlara ne zaman cevap verileceğini ve tekerleği yeniden icat etmekten kaçınmaları gerektiğini de bilmelidirler. Sonuç olarak, bu özellikler listesinin birçok iş alanı için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Açıkçası, bir yazılım mühendisi bol miktarda teknik beceriye sahip olmalıdır.

Yazılım eğitimleri alanında ihtiyaç duyduğunuz ► Yazılım Eğitimleri 'ni inceleyebilirsiniz.

Bize Ulaşın

Alanında uzman sektör deneyimli eğitmenlerle

kurumlara ve şirketlere özel sunduğumuz

eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi alın.

İletişime Geçin