TypeScript Nedir?
Web uygulamalarında sıkça rastladığımız Javascript, Node.js ile birlikte server tabanlı, Electron.js ile birlikte masaüstü uygulamalarında ve çeşitli framework’ler ile mobil uygulamalarda da karşımıza çıkmaya başladı.
Beklenmedik bir büyüme gösteren Javascript dili büyük çaplı uygulamalar için tasarlanmadığı için başlangıçta bazı yapısal eksikliklere sahipti. Bu eksiklikleri gidermek için TypeScript geliştirildi ve bu sayede Javascript büyük çaplı projelerde ön plana çıktı.
TypeScript nedir?
Açık kaynaklı programlama dili olan TypeScript, “uygulama ölçeğinde geliştirme için Javascript” şeklinde tanımlanmaktadır. Strongly-typed, nesne yönelimli ve derlenebilir programlama dili, Microsoft şirket çalışanı ve aynı zamanda C# dilinin de geliştiricisi olan Anders Hejlsberger tarafından tasarlanmıştır. İlk sürümü 2012 yılında yayınlanan TypeScript, bu yazının yazıldığı 2019 Kasım ayında 3.7 güncel sürümüne sahiptir.
TypeScript hem bir dil olarak tanımlanabilirken aynı zamanda bir araçlar kümesi şeklinde de belirtilebilir. Dil, client ve server üzerinde çalışan Javascript uygulamaları yazmak için kullanılabilir. TypeScript, Javascript dilinin tüm özelliklerinde içinde barından ve üstüne yeni özellikler eklenmiş bir üst kümesi olarak adlandırılabilir. Büyük çaplı projelerin karmaşık kodlama aşamasında geliştiriciye yardımcı olur ve projelerdeki verimliliği arttırır.
Neden TypeScript?
Yorumlamalı (interpreted) bir dil olan Javascript, derleme adımı yoktur. Bu sebeple kod çalıştırılana kadar hata tespiti yapmak mümkün değildir. Hata tespiti yapabilmek için kodun tamamı gözden geçirilmesi gerekir ve büyük bir vakit kaybına neden olabilir. TypeScript dönüştürücüsü derleme adımında hata tespiti yapar ve sorunlara çözüm sunar.
Javascript diline göre daha kolay okunabilir ve düzenlenebilir bir dil olan TypeScript, nesne yönelimli yapıya sahiptir. Sınıflar, modüller, arayüzler gibi özellikleri destekler.
TypeScript, isteğe bağlı veri tanımlaması yapabilirken, Javascript’te böyle bir olanak yoktur. Javascript dilinde statik veri tiplemesi yerine, verilerin tipi dinamik olarak yürüme adımında tespit edilir.
TypeScript Bileşenleri nelerdir?
TypeScript üç temel bileşene sahiptir. Bunlar: dil, derleyici ve TLS (TypeScript Language Service).
Dil, tip tanımlamaları, kendi sözdizimi ve anahtar kelimeleri vardır.
Derleyici, TypeScript dilinde yazılan kodu Javascript diline dönüştürebilir.
TLS, editörlerde kullanılması için kod biçimlendirme, ifade tamamlama gibi tipik editör özelliklerini destekler.
Projelerin devamlılığı açısından geliştiricilere büyük kolaylıklar sağlayan TypeScript öğrenmek için ► TypeScript Eğitimi inceleyebilirsiniz.
Bize Ulaşın
Alanında uzman sektör deneyimli eğitmenlerle
kurumlara ve şirketlere özel sunduğumuz
eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi alın.